İSLAMDA VASİYETİN ÖNEMİ


İSLAMDA VASİYETİN ÖNEMİ

Herkes vasiyetini hazirlamalidir!

Sual: Vasiyet nasil yazilir, dinimizde hükmü nedir?

CEVAP: Her Müslüman, ölmeden önce vasiyetini yazmalidir. Vasiyeti, ölüm hastaliginda yazmak vacip; sihhatte iken yazip, yaninda tasimak müstehaptir.

Vasiyette evladina, ahbabina son nasihatini yapmalidir. Kendinde hakki bulunanlarla helallesmelerini, alacaklarini, vereceklerini, borçlarinin ödenmesini, iskat yapilmasini, hac borcu varsa vekil gönderilmesini istemeli; cenaze hizmetindeki ve definden sonraki isteklerini bildirmelidir.

Hanimina olan Mehr-i müeccel borcunun ödenmesi için vasiyet etmelidir. Bu isteklerinin yapilmasi için, adil iki sahit yaninda bir vasi seçmelidir. Ölmüs müminlerin ruhlari birbirlerini ziyaret ederler. Bilhassa, cuma gecelerinde konusurlar. Ölenin ruhu göge çikinca, müminlerin ruhlari gelip, dünyada tanidiklarini sorarlar. Vasiyet etmeden ölenlerin ruhlarina konusmak için izin verilmez. (Feraid-ül-fevaid) Iskat için fidye Namazlari kaza etmeden ölüm hâli gelen kimseye, bu namazlarin iskati için, birakacagi maldan fidye verilmesini vasiyet etmek vacip olur. Vasiyet etmezse, velisinin, hatta yabancinin kendi malindan iskat yapmasi caiz olur. Hacca gidemeyen zenginin, hac parasini birakarak, baskasinin gönderilmesi için vasiyet etmesi vaciptir.

Mali olmayan meyyit [ölü], ölmeden önce, devir yapilmasini vasiyet ederse, velinin devir yapmasi gerekmez. Meyyitin kefaretlerini iskat edecek kadar malinin hepsini, mirasin üçte birini asmamak üzere vasiyet etmesi vacip olur. Böylece, devre lüzum kalinmadan, iskat yapilir. 1/3’ü iskata yetistigi halde, 1/3’den az malin devir yapilmasini vasiyet etmek günahtir. Vasiyet etmeyip, vârisi kendi parasi ile hacca gidebilir veya birini gönderebilir. Vasiyet edilmeyen zekat iskatinin yapilmasi gerekmez. Ancak vâris, zekat iskati için de, kendiliginden devir yapabilir. Günah olan bir seyi yapmak için vasiyet edilmez ve böyle vasiyetler yerine getirilmez. Vasiyet ile ilgili birkaç hadis-i serif meali: (Rüyada Cennet ehli iki kadin gördüm. Biri konusamiyordu. Konusan kadin, “Ben vasiyet ettim. Bu vasiyetsiz öldü, kiyamete kadar konusamaz” dedi.) [Deylemi] (Vasiyetsiz ölmek büyük bir kusur, ahirette ise atese girmek ve rezil olmaktir.) [Taberani] (Vasiyet etmesi gerektigi halde, vasiyetsiz iki gece geçirmeye bir Müslümanin hakki yoktur.) [Buhari] (Vasiyette vârislerden birini zarara sokmak büyük günahtir.) [I.Cerir, Beyheki] (En fazla malin üçte birini vasiyet et! Vârisleri zengin olarak birakmak, fakir ve muhtaç durumda birakmaktan daha hayirlidir.) [Müslim] Fazla hizmet eden veya muhtaç olan çocuguna, bir sey hediye etmek caizdir. Bir kimse, malinin hepsini çocugunun birine verip digerlerine vermese, verilen mal, bu çocugun mülkü olur. Fakat babasi, salih çocuklari arasinda ayrim yaptigi için günaha girer. Salih olana daha çok mal vermek caizdir. Çocuklari fasik olanin, miras birakmayip, salihlere, hayrata vermesi iyidir