Ali Ekber ÇİÇEK


Türk Halk Müzigi Sanatçisi
Türk Halk Müzigi Sanatçisi

Çiçek, babasini 1939 Erzincan depreminde yitirdi ve küçük yaslarda rençberlik yapmaya basladi. Bu arada baglamayi ögrendi ve cem toplantilarinda kulagi Alevi deyisleri ve ezgileriyle doldu. Ilkokul ögreniminden sonra maddi olanaksizliklar sonucu ögrenimini sürdüremedi, ancak agir yasam sartlarina karsin müzikten hiç kopmadi.

Müzik aski agir basinca Istanbul'a göç etti ve halk müziginin önemli isimleriyle tanisti. Askerden sonra TRT'nin açtigi sinavi kazanarak, Muzaffer Sarisözen döneminde TRT Ankara Radyosu'na ve Yurttan Sesler Korosu'na girdi. 35 yili askin bir sürede 400'den fazla türküyü derleyerek genis kitlelere ulastirdi.

TRT arsivlerinde 54 kaseti bulunan Ali Ekber Çiçek'in Türkiye'deki bütün türkücüler tarafindan derlemeleri söylenmektedir. 2003 yilinin baslarinda TRT Belgesel Programlar Müdürlügü tarafindan Ali Ekber Çiçek'in hayatini anlatan Cahilden Uzak Dur, Kemale Yakin isimli belgesel çekilmistir.

Basta Haydar Haydar olmak üzere Türk halk müzigine bir cok unutulmaz türkü armagan eden baglama sanatçisi ve derlemeci Ali Ekber Çiçek yakalandigi hastaliktan kurtulamayarak 71 yasinda hayata veda etti.

Çiçek'ten derlenen bazi türküler


* Böyle Ikrarinan Böyle Yolunan
* Bunca Olan Emegimi
* Derdim Çoktur Hangisine Yanayim
* Ey Erenler Akil Fikir Eyleyin
* Gönül Gel Seninle muhabbet Edelim
* Gurbet Elde Bir Hal Geldi Basima
* Gurbet Elde Yadellerin Derdini
* Gül Yüzlü Sevdigim
* Hazin Hazin Esen Seher Yelleri
* Ismini Sevdigim Saadetli Dostum
* Nasil Yar Diyeyim Ben Böyle Yare
* Ondört Bin Yil Gezdim Pervanelikte

Derledigi bazi türküler


* Bir güzeli methedeyim
* Çoktan Beri Yollarini Gözlerim
* El Vurup Yaremi Incitme Tabib
* Gönül gel varalim gülsen bagina
* Sepke'nin Kavaklari
* Yolumuz Gurbete Düstü
* Aglama Gözlerim