KAYIT OL
Ücretsiz ve hemen!
18 Haziran 2018 Pazartesi 03:45:08
ARAMA
GÖREVLER
YÖNETİME MESAJ

Cevat Fehmi BAŞKUT
Gazeteci ve Oyun Yazari
Doğumu: 1 Ocak 1905 Pazar
Ölümü: 15 Mart 1971 Pazartesi

Edirne'de dogdu, Istanbul'da vefat etti.

Istanbul Erkek Lisesi'nde ögrenim gören Cevat Fehmi Baskut, Kurtulus Savasi yillarini Ankara'da geçirdi. TBMM Basimevi'nde düzeltmenlik yapti. Meclis'te zabit katibi olarak çalisti.

1928 - 1963 yillari arasinda Vakit, Son Saat, Son Posta, Cumhuriyet gazetelerinde muhabirlik, yazarlik, yaziisleri müdürlügü yapti. Istanbul Gazeteciler Cemiyeti baskanligi görevinde bulundu.

Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nde ögretim görevlisi olarak çalisan Baskut, "Geceleri Bizi Kimler Bekliyor" adli bir röportaj kitabi ve birkaç roman denemesi yazdi.

Ilk oyunu "Büyük Sehir" 1942-1943 sezonunda Istanbul Sehir Tiyatrolari'nda sahnelendi ve büyük ilgi gördü. Bu ilgi üzerine çalismalarini tiyatroda yogunlastirdi. Her yil yeni oyunlar yazmaya çalisti. Türkiye'de Cumhuriyetten sonra ortaya çikan degisimleri, mizah unsurlarini kullanarak anlattigi oyunlari, yaygin bir ün kazandirdi.

Biçim denemelerine de giristigi oyunlarinda bütün toplum katlarindan ve her çevreden insani tiplemeye çalisti. Dis ülkelerde oyunu sahnelenen ilk Türk yazari ünvanini aldi. En bilinen eseri "Buzlar Çözülmeden", bugün hala bir çok tiyatro toplulugunca sergilenmekte olup, iki kez sinemaya da uyarlanmistir.

Her yil, Afife Tiyatro Ödüllerinde anisina, "Ilk Kez O Yil Sahnelenmis Olan En Basarili Yerli Oyunun Yazari" ödülü verilmektedir. 

Ödülleri

1948 Inönü Tiyatro Armagani Küçük Sehir oyunu

Eserleri

Büyük Sehir (1942)
Küçük Sehir (1946)
Koca Bebek (1947)
Paydos (1948)
Sana Rey Veriyorum (1951)
Kadiköy Iskelesi'nde (1953)
Harput'ta Bir Amerikali (1955)
Haciyatmaz (1960)
Göç (1962)
Buzlar Çözülmeden (1964)
Emekli (1967) 

Filmografisi

Paydos - 2004
Deli Deli Küpeli - 1986
Paydos - 1968
Buzlar Çözülmeden - 1965
Paydos - 1954
Soygun - 1953

1169 kez görüntülendi
BU AY ÖLEN
  • Jacques Cousteau
    D: 11/06/1910 - Ö: 25/06/1997
  • Fuad Köprülü
    D: 04/12/1890 - Ö: 28/06/1966
  • Yunus Nadi Abalıoğlu
    D: 10/01/1879 - Ö: 28/06/1945
  • Tahsin Saraç
    D: 01/01/1930 - Ö: 29/06/1992
  • Lillian Hellman
    D: 20/06/1905 - Ö: 30/06/1984
  • Prens Sabahattin
    D: 01/01/1877 - Ö: 30/06/1948
  • Yavuz Abadan
    D: 01/01/1905 - Ö: 30/06/1967
  • ANA SAYFA - HABER - VASIYET - ÜYELER - ÖLÜM - YARDIM

    eVasiyet.com (c) 2007-2010  Fikir ve içerik olmak üzere tüm haklari saklidir.
    Sitede yayimlanan tüm yazilar sahibinin sorumlulugundadir.

      -   eVasiyet.com Gizlilik Sözlesmesi

    özel güvenlik şirketleri / özel güvenlik firmaları   güvenlik şirketleri istanbul / güvenlik firmaları istanbul tesis yönetimi / site yönetimi   danışmanlık firmaları / apartman yönetimi