Johannes BRAHMS


Alman besteci, piyanoçalar ve Orkestra sefi
Alman besteci, piyanoçalar ve Orkestra sefi

7 Mayis 1833 de Hamburg'da dogan Brahms (Asagi Sakson - Kuzey Alman) genisçe bir ailenin çocuguydu. Babasi el isçiligiyle para kazaniyordu, ayrica Hamburg'taki birkaç dans lokalinde korno ve kontrabas çalarak küçük gruplarla sahne aliyordu.

Brahms piyano dersleri alarak müzige yedi yasinda basladi. Bestecilige olan yetenegini genç yaslarda göstermeye basladi, 1849'da yazdigi Sevilen Valsler üzerine Fantezi adli yapiti Piyanoçalarlar için çalinmasi hiçte kolay olmayan bir yapittir. Brahms genç birisi olarak kendine özgü bir anlatim biçimi gelistirmisti; erken dönem yapitlarini Pseudonymen (G. W. Marcks, Karl Würth) adi altinda yayinlatiyordu ve bunlara kendine göre yüksek opus numaralari veriyordu. Baslarda yalnizca piyano yapitlari veren Brahms orkestranin olanaklari ve sinirlari konusunda kendine henüz güvenmiyordu. Daha sonraki yillarda da orkestra yazisi konusunda yakin çevresinin destegine basvurmustur. 1853 yilinda arkadasi macar kemanci Eduard Reményi Brahms'i Hannover' de oturan dönemin büyük kemancisi Joseph Joachim ile tanistirmistir. Joachim' den çok etkilenen Brahms Onun çalisinda yogun bir ates, öyle ki, herseyi kaderine birakan bir enerji, ritmdeki kesinlik, sanatçiyi gösterircesine ve onun yapitlarinda (bestelerinde) daha simdiden büyük bir anlatim gücü görüyorum, yasitlariyla karsilastirilamayacak bir biçimde... diye söz eder. Joachim'in Brahms'a önerisi, kendisini Weimar'da Saray Müzik Direktörü olan Franz List' e tanitmasi olmustu. List'in Brahms'a sözü ise Breitkopf & Härtel Yayinevi'ne yazdigi bir mektupta kendisinden söz etmesi olmustu. Brahms bu durumdan pek bir beklenti çikaramamis ve Joachim'e bir mektup yazarak kendisini sanat yasamina sokmasini istemisti. Bunun üstüne Joachim Brahms' i Düsseldorf' ta oturan besteci Robert Schumann' la tanismasini önermisti.


25.Ekim.1853 yilinda Robert Schumann tarafindan Leipzig 'te kurulan 'Müzik için Yeni Dergi' nin (Neuen Zeitschrift für Musik) Yeni Yollar basligi altinda ilk yazisini Schumann yazmis ve Brahms için sunlari belirtmistir:

' (...) ve o geldi iste, bu seçkin ve kahraman nöbeti tutabilecek yeni bir kan. Hamburg 'lu Johannes Brahms, oranin karanlik sessizliginde yaratilmis ama sanatin bu zor uzlasisinda kendisine fazlasiyla ve coskuyla ilgilenmis bir ögretmenden biçimlenmis, kisa bir süre önce saygideger yakinim olan bir usta tarafindan bana sözü edilen Brahms. Bütün bu belirtileri üzerinde tasiyan o: O seçkin birisi. (...) '

Schumann, Müzik Yayinevi Breitkopf & Härtel' in de Brahms' i kabul etmesini dileyerek, yayinevinin Brahms' in birkaç çalismasini yayinlamsini istedi. Onun kisisel olarak bu konuya yüklenmesi yirmi yasindaki Brahms' i Almanya' da sanki bir gecede ünlü birisi yapmisti. Müzikle ilgilenen bir sürü kisi ondan bir seyler dinlemek, yapitlarini görmek, bu yetenegi daha çok tanimak istiyordu. Bu durum Brahms' i ürkütmüstü. Schumann' a yazdigi mektuplarinda korkularini dile getirmis, kamu ölçütlerine göre yetersiz kalacabilecegini belirtmisti. Kendini asiri elestirerek bunalima girip bir kaç çalismasini yakip yok etmisti.

Yapitlari


Orkestra Yapitlari



* Piyano Konçertosu Nr. 1 re minör op. 15 (1859)
* Serenad Nr. 1 re majör op. 11 (1860)
* Serenad Nr. 2 La Majör op. 16 (1860)
* Haydn`in bir konusu üzerine çesitlemeler op. 56a (1874)