Turgut ÖZAL


Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaskani
Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaskani

Halil Turgut Özal (13 Ekim 1927, Malatya - 17 Nisan 1993, Ankara), Türkiye Cumhuriyeti'nin 45. ve 46. dönem hükümetlerinde basbakanlik yapmis ve ardindan 8. Cumhurbaskani seçilerek, görevi basinda hayatini kaybetmis olan siyasetçi ve devlet adamidir.

Babasi Malatya/Çirmikti'li Ünlüogullari'ndan Mehmed Siddik banka memuru, annesi aslen Tunceli/Çemiskezek yerlilerinden Hafize Hanim ilkokul ögretmeniydi. Bir dönem sonra Silifke'ye tasindiktan sonra, pilot olmayi isteyen Özal esegin üzerinden düserek kolundan sakatlaninca bir kolu biraz daha kisa kalmis ve pilotluk hevesi de böylelikle sona ermistir.

Egitimi


4 yasindayken Bilecik'in Sögüt ilçesine tasinan Özal, ilkögrenim hayatina burada basladi. Babasinin görevi nedeniyle sik sik il degistiren Özal, ortaokulu Mardin'de bitirir. Mardin'de lise olmamasi nedeniyle, Konya Lisesi'nde egitimine devam eden Turgut Özal bu dönem içerisinde kardesi Korkut Özal da ona eslik etmistir. Son olarak Kayseri Lisesi'nde lise egitimini bitiren Özal, Istanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisligi'ni burslu olarak okur. 1950 yilinda mezun olur. Mühendislik yapar ve sonra siyasete girer.

Aile Hayati



Turgut Özal, 1952 yilina kadar kisa süreli bir evlilik yasar. Bu evlilikten sonra çalistigi kurum Elektrik Isleri Etüd Idaresi'nde daktilocu olarak görev yapan Semra Özal ile evlenerek Ahmet, Zeynep ve Efe adli üç çocuk sahibi olurlar.

Kariyeri



Evlendikten sonra, Amerika'da ihtisas yapmaya giden Özal ekonomi bransinda egitim alir.

Geri döndügünde EIEI Genel Müdür Yardimcisi (ya da Genel Direktör Teknik Müsaviri; kayitlar arasinda ikilem mevcut) olur ve Türkiye'de elektrifikasyon üzerine projelerde çalisir.

1958 yilinda Planlama Komisyonu'nda sekreterya görevini yaptiktan sonra 1959 yilinda Ankara Ordanat Okulu'nda yedek subay olur. Dönemin Devlet Su Isleri Genel Müdürü 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel de, bu dönem içerisinde yedek subay ögrencisi olarak ayni kurumda çalisir. ANAP kayitlarina göz gezdirecek olursak, Özal'in ona komutanlik ve ögretmenlik yaptigini görebiliriz. Askerligi sonrasinda Devlet Planlama Teskilati'nin kurulusunda çalisan Özal, 1965 seçimlerinden sonra Süleyman Demirel'in danismani olarak görev yapar. 1967 yilinda DPT Müstesari olan, 12 Mart 1971 darbesinden sonra 1973 yilina kadar Dünya Bankasi Sanayi Dairesi'nde danisman olarak çalisan Özal yurda döndükten sonra basta Sabanci Holding olmak üzere birçok sektördeki, birçok sirket için yönetici olarak çalisir. (Sabanci Holding'deki görevinin Genel Koordinatörlük oldugu ileri sürülmektedir)

43. Hükümet döneminde Basbakanlik Müstesarligi ile DPT Müstesar vekilligi görevlerine getirildi. 24 Ocak Kararlari'nin mimari olarak görev yapti. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, bu politikalari devam ettirmek amaciyla Bülend Ulusu Hükümeti'nde ekonomiden sorumlu Basbakan yardimciligi görevine getirilir. Bu göreve getirildikten 22 ay sonra, 14 Temmuz 1982 yilinda istifa etti.

Siyasi Hayati

20 Mayis 1983'de Anavatan Partisi'ni kuran Özal 6 Kasim 1983'deki seçimlerde 400 kisiden olusan parlamentoda 211 milletvekili çikararak iktidar ve 45. Hükümet'in Basbakani oldu. 1984 yerel seçimlerinden de basariyla çikan Özal, 13 Nisan 1985'de yapilan ilk kongrede tekrar genel baskanlig