Şefik BURSALI


Türk Ressam
Türk Ressam

1903 yilinda Bursa'da dogdu. O zamanki adi Sanayi-i Nefise Mektebi olan Istanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde Ibrahim Çalli Atölyesinde ögrenim gördü. Okulu, birincilikle bitirdi. 1923'ten itibaren Galatasaray ve Akademi sergilerine Bursa manzaralari ile katildi.

Bir süre Avrupa'daki sanat merkezlerinde resim çalisti. Yurda döndükten sonra Izmir, Konya ve Istanbul'da resim ögretmenligi yapti; 1936'dan itibaren Ankara Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde ögretim üyesi oldu. 1987'de Mimar Sinan Üniversitesi tarafindan kendisine profesörlük ünvani verildi. 20 Nisan 1990'da hayatini kaybetti.

Tablolarinda genellikle Konya, Bursa ve Istanbul’un tarihi ve turistik görünümlerini ele alan ressam, dogdugu kent Bursa'yi ölümsüzlestirmeyi basarmistir. Konya'da ögretmenlik yaptigi dönemin etkisi ile yaptigi Selçuk, Mevleana temali resimleriyle ün kazanmistir. Eserleri Atatürk'ün istegi üzerine 1937-1938 yillarinda Sovyetler Birligi ve Avrupa'nin çesitli kentlerinde sergilenmistir.

Ankara'da yasamis oldugu ev ressamin vasiyeti üzerine Kultür Bakanligi tarafindan Sefik Bursali Müzesi olarak duzenlenmistir. Bu müze-ev, resim alaninda ilk özel müzedir.

Bursa'da yasadigi sokaga ve bir sanat galerisine adi verilmistir. Bursa'daki Kültürpark'ta büstü bulunur.

2000 yilindan bu yana her yil Kültür Bakanligi tarafindan ressamin adina resim yarismasi düzenlenmektedir.

Ödülleri


* 1930 Avrupa Konkuru Birincilik Ödülü
* 1966 Devset Resim Heykel Sergisi Ödülü
* 1973 Devset Resim Heykel Sergisi Ödülü
* 1980 Devset Resim Heykel Sergisi Ödülü
* 1983 Devset Resim Heykel Sergisi Ödülü
* 1986 Kültür Bakanligi Özel Ödülü