Hasan Tahsin, asil adi Recep oglu Osman Nevres'dir. ( d. 1888, Selanik - ö. 15 Mayis 1919 Izmir).
Ilk önce Mustafa Kemal'in de okudugu Semsi Efendi Okuluna gitti sonra Selanik Feyziye Mektebi'ni bitirdi. Ardindan burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesi'nde siyasal bilimler ögrenimi gördü.
Ittihat Terakki Firkasi'na girdi ve Teskilat-i Mahsusa'da görev aldi. Istanbul'a döndükten sonra, Osmanli Devleti aleyhine Balkanlari karistiran Ingiliz istihbarat teskilati adina çalisan Buxton kardeslerin bu faaliyetlerini önlemekle görevlendirildi. Buxton kardeslere Bükres'te bir tünelde suikast düzenleyen Hasan Tahsin 10 yila mahkum edildi, 1916'da Romanya'dan kaçmayi basardi, adini Hasan Tahsin olarak degistirip {Osman nevres'in pasaportunu kullandigi "Hasan Tahsin", Silah gazetesini çikartan ve bu nedenle "Silahçi hasan tahsin" olarak bilinen eski bir bahriye yüzbasisinin adiydi}. 1918'de Izmir'e yerleserek Osmanli Sulh ve Selamet Cemiyeti'nin sözcülügünü yapan Hukuk-i Beser gazetesini yayimlamaya basladi. 1918 yilinda Sudiye hanimla Izmir'de gizlice evlendi, Mehmet Kemal isimli bir ogullari dünyaya geldi. (soyadi kanunu ile Kabadayi soyadini alan 'Mehmet Kemal' su anda Izmir'in Çesme ilçesinde yasamini sürdürmektedir.)
15 Mayis 1919'da Izmir'e çikan Yunan Efzun Alayi askerlerinin taskin davranislari karsisinda tek basina ilk kursunu atesleyerek Türk direnisini baslatan sembol isim oldu. Ilk kursunu alayin sancaktari tegmene sikarak öldüren Hasan Tahsin, ardindan kursunu bitene kadar devam etti. Panige kapilan Efzun Alayi, toplu bir saldiri oldugunu zannederek ilk basta dagildiysa da, ardindan agir silahlar ve savas gemisinden karsi ates açti. Açilan karsi atesle Hasan Tahsin 31 yasindayken sehit oldu.
1973 Yilinda anisina Izmir Konak Meydani'nda "Ilk Kursun Aniti" dikildi.