Joseph Rudyard Kipling, ( d. 30 Kasim 1865 Bombay, Hindistan – ö.17 Ocak 1936 Londra). Ingiliz sair, roman ve hikaye yazari.
Alti yasina geldigi zaman, Hindistan’in ikliminin Ingiliz çocuklarinin sagligina iyi gelmeyecegini düsünen anne ve babasi onu Ingiltere’de yasayan bir ailenin yanina gönderdi.
Küçük Kipling'in bu ailenin yaninda geçirdigi alti yil, bedensel ve zihinsel baskilarla doluydu. Sonunda gerçek anne ve babasi onu bu eziyetli yasamdan kurtarip, Devon'daki bir yatili okula gönderdi.
Ilk tahsilini Ingiltere'de yaptiktan sonra Hindistan'a döndü. Lahor'da gazetecilige baslayip, genç yasta yazilari ile kendini kabul ettirdi. 1889'da Ingiltere'ye dönüp Londra'ya yerlesti. Ingiliz dilini ustalikla kullanmasi, Hindistan'daki hayati yazilarinda konu almasi, romantizmle, realizmi birlestirmeyi basarmasi ona 1907 yilindaki Nobel Edebiyat Ödülünü kazandirdi. Iki kez sövalyelik ödülüne layik görüldügü halde kabul etmedi.
Kipling çocuklar için birçok kitap yazdi. Tüm yazilarinda hayata ve insanlara duydugu baglilik ve hayranligi hissettirmeyi bildi. Yarattigi tiplemeler ve öyküler sayesinde, insan yasaminin en derin ögelerini bir portre gibi betimlemeyi basardi.
'Cengel Kitabi' ilk kez 1894 yilinda yayimlandi. Bir yil sonra da öykünün devami geldi. Bu kitaplar Maugli'nin tiplemesini ve maceralarini günümüze degin en güzel sekilde tasiyan örnekler olarak kabul edilir.
Kitaplarindaki ögeler bu kadarla da bitmez. Hepsini sayilsa, tüm Walt Disney filmlerine yetecek kadar malzeme olusturur. Fil Tomai, Ayi Balo, Kara Panter Bagera, Kaplan Sirhan ve Hint Faresi Riki-Tiki-Tavi unutulmaz tiplemelerinden birkaçidir.
Etrafimizdaki insanlarin tasidigi pek çok özelligi bu hayvan tiplemelerinde bulabiliriz. Ama hepsinin kendine özgü yanlari oldugunu da gözardi edemeyiz. Bu kitaplardan alinacak en önemli ders ise sudur: Orman büyük, yavru ise küçüktür.
Yasadigi devirde, dogunun essiz zenginliklerini tabiatin güzelliklerini ve hayvanlar alemini açik bir dille anlatmis, okuyucuyu büyük ustalikla yazilarina baglamistir. Siir ve romanlarinin yaninda zamanin en usta hikayecisi olarak taninan Kipling, küçük hikaye sanatini çok iyi biliyordu. Hayatini yazi yazmakla geçiren Ingiliz hikayecisi 1936 yilinda Londra'da öldü.
Eserleri
* Cengel Kitabi
* Dilek Evi, ISBN 975750176X
* Korkusuz Kaptanlar (Captains Courageous), ISBN 975-362-785-8
* Kim, Küçük Çocuklar Için Hikayeler, Hayatin Zorluklari (Life's Handicap)
* Günlük Isler (The Day's Work)
* Gezi Mektuplari (Letters of Travel)
* Orman Çocugu, ISBN 975-323-458-9
* Öylesine Hikayeler, ISBN 9754582513
* Sonlar ve Baslangiçlar (Limits and Renewals)
* Sönen Isik, ISBN 9756544604