Musa Kâzim Karabekir Asker, Millî Mücadele Kahramani ve siyaset adami olan Musa Kâzim Karabekir, miladi 1882 - Rumi 1898 - yilinda Istanbul'un Kocamustafapasa semtinde dünyaya gelmistir.
Aslen Karaman’in Gafariyat (diger adi Kasaba. Simdi Kazimkarabekir ilçesi) kasabasindandir. Babasi, Oguzlarin Avsar boyundan olup, Kirim Harbine 16 yasinda gönüllü olarak yazilmis, Silistre ve Sivastopol Muharebelerinde savasip yaralanmis, sonralari nizamiyeden jandarmaya geçmis ve Osmanli Ordusu'nda pasaliga kadar yükselmis olan Karamanli Mehmet Emin Pasa, annesi ise Haci Havva Hanim'dir.
Gençlik
Mehmet Emin Pasa görevi nedeniyle pek çok sehir dolasmis ve son görev yeri olan Mekke'de kolera hastaligina yakalanarak; 1893 yilinda vefat etmistir. Kâzim Karabekir'in annesi ise Mehmet Emin Pasa ölünce Istanbul'a göç etmis ve 1917'de Istanbul'da vefat etmistir. Kâzim Karabekir, ailesiyle birlikte Mekke'ye göç etmeden önce Istanbul'un Zeyrek semtinde Ilkokula baslamisti. Böylece ögrenim hayati boyunca Kâzim Zeyrek adiyla anildi. Çünkü soyadi kullaniminin olmadigi bu dönemde ögrenciler okullara kaydedilirken oturduklari il, ilçe veya semt adlariyla çagrilirlardi.
Kâzim Karabekir'de Istanbul'da ailesinin oturdugu Zeyrek semtinden dolayi Kâzim Zeyrek adiyla anilmistir. 1894 yilinda Istanbul'da Fatih Askeri Rüstiyesi'ne giren Kâzim Karabekir, 1896 yilinda bu askeri ortaokulu bitirerek, 1897 yilinda da Kuleli Askeri Idadisi'ne girdi. Kâzim Karabekir, Askeri Lise'yi 1899'da bitirdi ve ardindan askeri lisenin devami niteligindeki Pangalti Harbiye Mektebi ' ne 14 Mart 1900 tarihinde girdi. Harbiye'den 6 Aralik 1902'de Mülazim-i Sâni (Tegmen) rütbesiyle, piyade sinifinin birincisi olarak; 1318 - P.1 sicil numarasiyla mezun oldu. Kâzim Karabekir, bu okulun ardindan Harb Akademileri'nin karsiligi olan ve kurmay subay yetistiren Erkan-i Harbiye Mektebi ' ne devam ederek, 5 Kasim 1905'te bu okulu Kurmay Yüzbasi rütbesiyle bitirdi. 10 Kasim 1905'te Edirne'deki II. Ordu'ya daha sonra da 11 Ocak 1906'da III. Ordu'ya verilen Kâzim Karabekir; XIII. Süvari Topçu Alayi, XV. Süvari Avci Taburu ve Manastir Mintika K.' ligi Erkan-i Harbiyesi'nde görev aldi.
Birinci Dünya Savasina kadar askerî faaliyetleri
Daha öncede belirttigimiz gibi askerlik görevine Manastir'da baslayan Kâzim Karabekir, stajini tamamladigi bu bölgede Manastir Mintikasi Kurmay Baskanligi'nda görev aldi. Daha sonrada Manastir Mintika Müfettisligi'ne tayin olan Kâzim Karabekir bu görevi sirasinda Rum ve Bulgar çeteleri ile yapilan çatismalarda bulundu ve Bulgar çetesinin imhasinda gösterdigi basarilardan dolayi 19 Agustos 1907'de Kolagasi (Kidemli Yüzbasi) rütbesine yükseltildi.
Kâzim Karabekir bu basarisinin ardindan 6 Eylül 1907'de Istanbul Harb Okulu Tabiye Ögretmen Yardimciligi'na atandi. 19 Kasim 1908 tarihinde Edirne'deki II. Ordu'nun III. Piyade Tümeni Kurmay'liginda görev alan Kâzim Karabekir, 31 Mart Vakasi'nin meydana gelmesi üzerine Harekât Ordusu'na katilarak Mürettep II. Firkanin Kurmay Baskani olarak Istanbul'a geldi.
1 Nisan 1910'da Arnavutluk Ayaklanmasi'nin bastirilmasi için düzenlenen Mürettep Kolordu'da I. Sube Müdürü ve 15 Ocak 1911'de X. Edirne Tümeni Kurmay Baskanligi'nda görevlendirildi. Soyadi kullaniminin gerçeklesmedigi bu döneme kadar Kâzim Zeyrek olarak anilan Kâzim Karabekir, 15 Nisan 1911'de Harbiye Bakanligi'na verdigi dilekçe ile atalarinin ismi olan Karabekir namini soyadi olarak al