Hüseyin Nihal ATSIZ


Arastirmaci Yazar
Arastirmaci Yazar

Hüseyin Nihâl Atsiz, 12 Ocak 1905 'te Istanbul Kadiköy'de dogdu.

Ilkögrenimini Kadiköy’deki çesitli okullarda, orta ögrenimini Kadiköy ve Istanbul Sultanilerinde (Istanbul Lisesi) yapti. Buradan mezun olunca Askerî Tibbiye’ye yazildi.

Atsiz, yüksekögrenim çagina gelip Askerî Tibbiye'ye kaydoldugu çaglarda Türkçülük fikrinin etkisi altina girmeye basladi. Ziya Gökalp'in cenaze töreninin yapildigi günün gecesi Türkçülük fikrine karsi ögrencilerle kavga ettigi ve daha sonrasinda ise aralarinda bir takim problemler geçen Arap asilli Bagdatli Mesut Süreyya Efendi adli bir mülazim (tegmen)'a selam vermedigi gerekçesi ile 4 Mart 1925 tarihinde 3. sinif talebesiyken Askeri Tibbiye'den çikarilmistir.

Bu olaydan sonra üç ay kadar Kabatas Erkek Lisesi'nde yardimci ögretmenlik yapan Atsiz, daha sonralari Deniz Yollari'nin Mahmut Sevket Pasa adli vapurunda kâtip muavini olarak çalismis ve bu vapurla Istanbul-Mersin arasinda birkaç sefer yapmistir.

Üniversite Yillari ve Ilk Fikirler

1926 yilinda Istanbul Dârülfünûnu'nun Edebiyat Fakültesinin "Edebiyat Bölümü"ne ve Istanbul Dârülfünûnu'nun yatili kismi olan Yüksek Muallim Mektebi'ne kaydolan Atsiz, bir hafta sonra askere çagirilmis, tecil istegi kabul edilmeyen Atsiz askerligini 9 ay olarak 28 Ekim 1926-28 Temmuz 1927 tarihleri arasinda Istanbul'da Taskisla'da 5. piyade alayinda er olarak yapmistir.

Ahmet Naci adli arkadasi ile birlikte hazirladigi 'Anadolu'da Türklere Ait Yer Isimleri' adli makalenin Türkiyat Mecmuasi nin ikinci cildinde yayinlanmasi ile hocasi olan Mehmet Fuat Köprülü' nün dikkatini çeken Atsiz, 1930 yilinda Edirneli Nazmî'nin divani üzerinde mezuniyet çalismasi yapmistir ('Divân-i Türkî-i Basit, Gramer ve Lügati', 1930, 111 s. Türkiyat Enstitüsü Mezuniyet Tezi, no 82). Ayni yil Edebiyat Fakültesi'nden mezun olmustur.

Atsiz'in sinif arkadaslari arasinda Tahsin Banguoglu, Ziya Karamuk, Orhan Sâik Gökyay, Pertev Nâilî Boratav, Nihad Sâmi Banarli gibi isimler yeraliyordu.

Mezuniyetinden sonra Edebiyat Fakültesi Dekani olan hocasi Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü, Maarif Vekâleti’nde Atsiz için girisimde bulunarak, Yüksek Muallim Mektebi'ni ögrenci olarak bitirdigi için, liselerde yapmasi gereken 8 yillik mecburi hizmetini affettirmis ve 25 Ocak 1931’de Atsiz'i kendisine asistan olarak almistir.

Atsiz, yine 1931 yilinda Dârülfünûnun felsefe bölümünden mezun olan ilk esi Mehpare Hanim ile evlenmis, ancak 1935 yilinda ayrilmistir.

Atsiz, 15 Mayis 1931'den 25 Eylül 1932 tarihine kadar Atsiz Mecmua (17 sayi)'yi çikarmaya basladi. Mehmet Fuat Köprülü, Zeki Velidi Togan ,Abdülkadir Inan gibi edebiyat ve tarih bilginlerinin de içinde bulundugu bir kadro ile yayin hayatina atilan bu Türkçü ve Köycü dergi, devrinde ilim, fikir ve sanat alaninda çok tesir yaratan Türkçü bir çigir açmis, âdetâ Cumhuriyet devri Türkçülügünün öncüsü olmustur.

Atsiz, kendini tanitmaya baslayan ilk yazilarini (H. Nihâl) imzasi ile, hikâyelerini de (Y.D.) imzasiyla, bu dergide yayinlamaya baslamistir.

1932 Temmuzunda Ankara'da toplanan Birinci Türk Tarih Kongresi esnasinda, Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'a Dr. Resid Galib'in yaptigi el