Lev Nikolayeviç Tolstoy


Rus Yazar
Rus Yazar

Lev Nikolayeviç Tolstoy (9 Eylül 1828 - 20 Kasim 1910, Miladi Takvim; 28 Agustos 1828 - 7 Kasim 1910, Julianjulian Takvim)Büyük bir rus yazari, fikir, egitim, sanat dünyasinin en ünlü kisilerinden biridir.

Zengin bir ailenin çocugu olarak Yasanaya-Polonya'da dogdu. Çok küçük yaslarinda önce annesini, sonra babasini kaybetti, yakinlarinin elinde büyüdü. Çocuklugundan beri gerçekleri incelemeye karsi büyük bir ilgisi vardi. Ögrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çaliskan zeki bir ögrenci olarak basari ve sevgi kazandi. Fransizcasini ilerletmis, Voltaire'i ve J. J. Rouseu'yu okumus, bu iki yazarin kuvvetle etkisinde kalmisti. Yasanaya-Polonya'ya döndü, yoksul köylüler arasina katildi. Ilk eseri olan "Çocukluk'u" bu siralarda yazdi.
Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kaskas halkinin yoksulluk dolu yasayislarini aldigi izlenimlerle ilk gerçekçi hikayelerini yazdi. 1854'te Kirim savasi'na subay olarak katildi. Sonra askerlikten ayrilip Petersburg'a gitti. Bir kisim eserlerini oldukça sakin geçirdigi o yillarda yazdi. Gene de içinde aradigini bulamayan bir ruh çalkalaniyordu. Bati Avrupa ülkerinde uzun bir gezintiye çikti. Almanya, Fransa, Isviçre'de dolasti. Yurduna dönüsünde gene Yasanaya-Polyana'ya yerlesti. Asalet ünvanlarindan, lüksten sikiliyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, ögrenim, egitim bakimindan yepyeni bir kurumdu. Huzura kavustuguna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi.
Tolstoy üç çocuk sahibi oldugundan bu evlilik hayatinin ilk yillarinda ömrünün en mutlu, en rahat devresini yasadi. Eserlerinin en kuvvetli olan iki romani "Savas ve Baris" ile "Anna Karenina'yi", bu siralarda yazdi. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha siddetli bir moral çöküntüsüne ugradi. Genis halk yiginlarinin, özelikle rus köylüsünün yoksul, perisan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dagitti, her haliyle onlar gibi yasamaya basladi. Kaba saba giyiniyor, giydigi her elbiseyi kendisi dikiyordu. Degismeyen tek tarafi bikip usanmadan yazmasiydi. "Kruetzer Sonat", "Efendi ile Usak", "Karanliklarin Gücü", "Iman nedir", "Inciler", "Kilise ve Devlet", "Itiraflarim" hep bu yillarin ürünleridir.
Tolstoy ömrünün son yillarini büsbütün derbeder bir sekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini birakip yollara düstü. Bir gün küçük bir kasaba istasyonunda, hayata gözlerini yumdu.
Eserlerinde insanligin çesitli meselelerine deginen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir degeri vardir. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantilarini, halkinin yaradilisini, yasayisini gerçekten büyük bir ustalikla yansitmistir. Gerçekçi edebiyatin en büyük temsilcilerinden oldugu kadar, bir filozof bir egitimci olarak da ün kazanmisti. Yukarida sayilanlarin disinda "Dirilis", "Gençligim", "Çocuklugum", "Haci Murat (roman)", "Ayaklanis", "Sergey Baba", "Tanri Bizim Içimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "Iki Süvari" gibi eserleri vardir.

Romanlari


* Anna Karanina
* Dirilis
* Savas ve Baris
* Itiraflarim
* [[Kereutzer Sonata] 

Öyküleri


* Agda