Hayati
Necip Fazil Kisakürek (NFK) Kayitli bir secereyle, Alaüddevle devrinin Seyhülislami Mevlâna Bektut'a dayanan ve Dulkadirogullari'na bagli "Kisakürekler" soyuna mensuptur. Necip Fazil'in çocuklugu, mahkeme reisliginden emekli büyük babasinin Istanbul Çemberlitas'taki konaginda geçti. Ilk ve ortaögrenimini Amerikan Koleji ve Fransiz kolejleri ile Bahriye Mektebi'nde (Askerî Deniz Lisesi) tamamladi. Lisedeki hocalari arasinda dönemin ünlülerinden Yahya Kemal Beyatli, Ahmet Hamdi (Akseki), Ibrahim Aski gibi isimler vardi.
Eserleri
12 yasinda siire baslayan Necip Fazil'in ilk siir kitabi daha 17 yasinda iken yayinlandi ve siirleri M.E.B'in ders kitaplarinda okutuldu. Genç yasta yazdigi tiyatro eserleri, dönemin tiyatrolarinda aylarca kapali gise sahnelendi. Paris dönüsü yayimladigi Örümcek Agi ve Kaldirimlar adli siir kitaplari onu çok genç yasta ünlü yapti. Henüz otuz yasina basmadan çikardigi yeni siir kitabi Ben ve Ötesi (1932) ile takdir toplamayi sürdürdü. Yine M.E.B'in yayinladigi bir Türk sairleri Anatolojisi kitabinda, 'N.F. Kisakürek herkes tarafindan en iyi sair olarak kabul edilmese bile, Ben ve Ötesi Türk Edebiyati nin en kuvvetli siir kitabi olsa gerek, der. Meslektaslari tarafindan da çok sevilen sair 'Üstat Necip Fazil Kisakürek, olarak anilmaya baslandi.
Söhretinin zirvesinde iken felsefi arayislarini sürdürüp içinde yeni bir dönemin dogum sancisini hisseden Necip Fazil için 1934 yili gerçekten de hayatinin yeni bir dönemine baslangiç olur. 30'lu yaslarinda Bohem hayatini en koyu rengiyle yasadigi günlerde Beyoglu Aga Camii'nde vaaz vermekte olan Abdülhakim Arvasi ile tanisir ve bir daha ondan kopamaz.
Daha sonralari onun için;
“Bana, yakan gözlerle, bir kerecik baktiniz;
Ruhuma, büyük temel çivisini çaktiniz!”
diyecegi bu büyük insan, onun hayatinda yeni bir devrin baslamasina vesile olur ve Üstat, hayatinda meydana gelen bu degisikligi su misralarla özetler: “Tam otuz yil saatim islemis ben durmusum; Gökyüzünden habersiz, uçurtma uçurmusum...”
Bu tanisma onun hayatinda dönüm noktasi oldu. Islami kimligi ile öne çikmaya basladiktan sonra ders kitaplarindan siirleri ve fikirleri çikarildi. Necip Fazil'in hemen tümünde üstün bir ahlak felsefesinin savunuldugu tiyatro eserlerini birbiri ardina edebiyatimiza kazandirmasi bu döneme rastlar.
Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak, Nam-i Diger Parmaksiz Salih gibi piyesleri büyük ilgi görür. Bu eserlerden Bir Adam Yaratmak, Türk tiyatrosunun en güçlü oyunlarindandir. Cinnet Mustatili adli eserinde hapishane anilari yer alir. Sik sik kapatilan ve çesitli bahanelerle toplatilan Büyük Dogu'nun çikmadigi sürelerde günlük fikra ve çesitli yazilarini Yeni Istanbul, Son Posta, Babialide Sabah, Bugün, Milli Gazete, Her Gün ve Tercüman gazetelerinde yayimlandi.
Büyük Dogu Hareketi'ni baslattigi Büyük Dogu dergisinde çikan yazilariyla Ismet Pasa ve tek parti (CHP) yönetimine siddetli bir muhalefet sürdürmesi sonucu hakkinda açilan çok sayida davada yüzlerce yil hapsi istendi. 163. maddeye aykiri bulunan yazilari ile birkaç yilda bir hapse mahkûm oldu.
1980'de Kültür Bakanligi Büyük Ödülü'nü, Iman ve Islam Atlasi adli eseriyle fikir dalinda Millî Kültür Vakfi Armagani'n