Cemal KUTAY


Tarihçi ve yazar
Tarihçi ve yazar

Kutay, orta ögrenimini Kadiköy Lisesi'nde tamamladi. Anadolu Ajansi'nda 1924-1928 yillari arasinda muhabirlik, Hakimiyet-i Milliye'de istihbarat sefligi ve fikra yazarligi yapan Kutay, Konya'da Yeni Anadolu Gazetesi'ni ve Zaman Dergisi'ni, Istanbul'da Halk Gazetesi'ni, Millet Dergisi'ni çikardi. Kutay, pek çok gazete ve dergide özellikle tarihi konularda yazilar yazdi.

Cemal Kutay'in kitap halinde basilan 187 eserinden bazilari söyle:

"Türkiye Istiklal ve Hürriyet Mücadeleleri Tarihi" (20 cilt, 1957-62),
"Bilinmeyen Tarihimiz" (4 cilt, 1974-75),
"Tarih Sohbetleri" (9 cilt, 1966-68),
"Örtülü Tarihimiz" (2 cilt, 1975),
"Sisli Tarihimiz" (2 cilt-1975),
"Midhat Pasanin Gurbet Hatiralari" (3 cilt, 1983),
"Geçmisten Günümüze Türk Kitapligi"

Tarihçi-yazar Cemal Kutay öldü
Hürriyet 5 Subat 2006

Tarihçi-yazar Cemal Kutay, dün Istanbul'da vefat etti. Marmara Üniversitesi Vakfi Academic Hospital'den yapilan yazili açiklamada, bir süredir yasliliga bagli çesitli rahatsizliklari nedeniyle tedavi görmekte olan Cemal Kutay'in, fenalasarak gözetim altina alindigi hastanede bu aksam saat 21.17'de hayata gözlerini yumdugu bildirildi.

Cemal Kutay'in bir süredir Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Aktan gözetiminde tedavi gördügü belirtilen açiklamada, Kutay'in, saglik durumu agirlastigi için dün Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi Vakfi Academic Hospital'e kaldirildigi kaydedildi.Academic Hospital Sorumlu Hekimi Iç Hastaliklari Uzmani Türkan Özer, Kutay'in vefatina iliskin su açiklamayi yapti:

“Hastamiz, bir süredir evinde yatarak pnömoni (zatürree) tedavisi görmekteydi. Artan sikayetleri ve böbrek yetmezligi nedeniyle dün (Cumartesi) saat 15.00 siralari hastanemize yatirilarak 114 numarali odamizda bakim altina alindi. Tibbi müdahaleler sonuç vermedi. Basimiz sag olsun.”