Osman Zeki ÜNGÖR


Istiklal Marsi  Bestecisi
Istiklal Marsi Bestecisi

Osman Zeki Üngör (d. 1880, Istanbul - ö. 27 Subat 1958, Istanbul) Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi'nin ilk sefi ve Istiklal Marsi'nin bestecisidir.


Santuri Hilmi Bey'in torunu olan Osman Zeki Üngör, 1880 yilinda Üsküdar'da dogdu. On bir yasindayken Musika-i Hümayûn'a (saray orkestrasina) alindi ve keman bölümünü bitirdi. Orkestradaki basarisi II. Abdülhamit'in dikkatini çekti ve konser kemancisi olarak yetistirildi. Opera orkestrasina baskemanci tayin edilerek Vondra Bey'den sonra uzun yillar baskemanci olarak çalisti. Binbasi rütbesine terfi eden Zeki Üngör, daha sonra Saray orkestrasina sef oldu.

Osman Zeki Bey, Safvet Atabinen'in olusturdugu senfonik orkestrada da baskemanci olarak görev aldi. Bir süre sonra yayli çalgilar bölümü ögretmenligine atandi. Istanbul Erkek Muallim Mektebi'nde müzik dersleri verdi.

Onun döneminde ilk Türk orkestrasi konser için Avrupa'da turneye çikti. I. Dünya Savasi sirasinda Musika-i Hümayûn'la Viyana, Berlin, Dresden, Münih, Budapeste ve Sofya'da sef olarak konserler verdi (Aralik 1917-Ocak 1918). Bu gezi dönüsünde Union Française'de haftalik konserler yönetmeye basladi.

1924'te Ankara'da çok begenilen iki konser veren topluluk, Cumhuriyet'ten sonra Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti adi altinda cumhurbaskanligina baglandi ve Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi'nin çekirdegi olustu. Uzun süre Musiki Müesseseleri Müdürü ve Gazi Musiki Muallim Mektebi Müdürü olarak görev yapti. Toplulugun ilk sefi olan Osman Zeki, 1934 yilinda saglik nedeniyle emekliligini istedi. Istiklal Marsi disinda, çogu mars türünde baska yapitlar da bestelemistir.

1958 yilinda hayatini kaybeden sanatçinin cenazesi, askeri armoni orkestrasi tarafindan Istiklal Marsi çalinarak Karacaahmet'te topraga verilmistir.