Ludwig van Beethoven 1770 yilinda Bonn’da mütevazi bir ailenin çocugu olarak dünyaya gelmistir. Ilk müzik ögretmeni babasidir. Alkolik bir müzisyen olan babasinin Beethooven’a piyano egitiminde çok sert ve acimasiz davrandigi bilinir. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaslarda ailesinin geçimine katkida bulunmak için kilisede piyano çalarak çalismaya baslamistir.
1792 yilina Viyana’ya giden Beethoven klasik müzigin ünlü bestecisi Joseph Haydn’in yaninda çalismaya basladi. Joseph Haydn kisa sürede Beethoven’in üstün yetenegini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, baslarda besteci olarak degil piyanist olarak adini duyurdu. Daha sonra yaptigi bestelerle klasik müzigin 19. yüzyilin sonuna kadar yasayan tüm müzisyenlerini etkiledi.
Beethoven’in dokuz senfonisi, bes piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonati ve birçok oda müzigi eseri bulunmaktadir. Sadece bir opera, Fidelio, bestelemistir. Ilk senfonisini 1800 yilinda yapmistir. 3. senfonisini, Eroica olarak da bilinir, Napolyon’a Avrupa’ya demokrasi getirdigi için adamistir. Ancak daha sonra Napolyon kendini Imparator ilan ettiginde bu adamayi geri almistir. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birligi marsi da olan en çarpici senfonisidir.
Beethoven çok titiz çalisan bir müzisyendi. Müzigi, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedeydi. Beethoven, Haydn ve Mozart’tan devraldigi prensipleri gelistirdi, daha uzun besteler yazdi ve daha tutkulu, dramatik eserler olusturdu. Özellikle Op. 109 piyano sonatiyla Klasik müzigin Romantik Dönemini baslatmistir.
Yasami boyunca saglik problemleri çeken Beethoven 1801’de isitme problemleri yasamaya baslamis ve 1817’de tamamen sagir olmustur. Bu dönemden sonra sagirligi müzik yasamini hiçbir sekilde etkilememistir. Hatta hepimizin çok iyi bildigi 9. senfoniyi sagirlik döneminde bestelemistir.
1827 yilinda 56 yasindayken dünyaca taninan bir besteci olarak ölmüstür ve cenazesine otuz bine yakin insan katilmistir.